Sposób przygotowania:
Pizzo - tarteletki
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Groszek i marchew odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Wędlinę pokroić w paseczki. Składniki sosu wymieszać. Do miski wsypać mąkę i drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Wlać wodę, zamieszać potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki do tarteletek wysypać mąką. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, cienko wałkować, wycinać kółka o średnicy foremek i układać krążki w foremkach. Krążki posmarować sosem a potem układać wędlinę, marchew z groszkiem, pieczarki i posypać startym serem a na koniec oprószyć dodatkowo ziołami prowansalskimi i papryką. Pizzo - tarteletki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. ( Z tej porcji zrobiłam 12 pizzo - tarteletek i jedną sporą o średnicy 25 cm. Jeżeli nie mamy foremek do tarteletek możemy układać je po prostu na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. )
marietta
zewa
Masz rację :)