Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Indycze udka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie, idealne na niedzielny obiad

Indycze udka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Indycze udka w sosie pieczarkowym

 

  • 2 udka indycze
  • 8 plastrów gotowanej szynki
  • 6 łyżek oleju
  • 30 dag. pieczarek
  • 2 cebule
  • 0,5 l rosołu drobiowego
  • 0,5 l. czerwonego wina [najlepsze jest wytrawne, ale półwytrawne nie zepsuje smaku potrawy:)]
  • Słodka papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • Pieprz [może być biały]
  • sól

Sposób przygotowania:

Indycze udka w sosie pieczarkowym
Mięso posypać solą i pieprzem. Podsmażyć przez kilka minut na patelni, przełożyć do brytfanny. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa. Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na połówki, dodać wszystko do indyka, poddusić chwilę i zalać rosołem.Brytfannę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 60 min. podczas pieczenia podlewać mięso powstałym sosem. Po upieczeniu mięso wyjąć na półmisek. Do sosu z pieczenia dodać wino i śmietanę, zagotować, następnie przyprawic papryką, pieprzem i solą. Udka polać sosem, posypać natką. podawać z warzywami.

Tagi:

szynka