mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Indyjskie Bhaji (Racuszki cebulowe)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, a efekt jest zaskakująco smaczny. Doskonałym dodatkiem do nich jest sos pomidorowy:)

Indyjskie Bhaji (Racuszki cebulowe)

Składniki:

Indyjskie Bhaji (Racuszki cebulowe)

 

  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 płaska łyżka proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 4 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów (w kawałkach lub w całości)
  • 1 mała papryczka chili
  • sól
  • cukier
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Indyjskie Bhaji (Racuszki cebulowe)
Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw solą i cukrem, zagotuj do lekkiego zgęstnienia.

Mąkę zmieszaj z proszkiem i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki, dodaj do ciasta. Rozgrzej grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieraj łyżką ciasto cebulowe i smaż do zezłocenia.

Podawaj z sosem przelanym do miseczki.