Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Indyk w sosie pomidorowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała potrawa - szybka, pyszna i piekielnie ostra!

Indyk w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki:

Indyk w sosie pomidorowo-paprykowym

 

  • ok. 400 g sznycli z indyka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka czerwonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: pieprz czosnkowy, sól, cukier, papryka ostra, płatki chili, bazylia, oregano,
  • 2 łyżki oleju,
  • dodatkowo: ugotowany makaron.

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie pomidorowo-paprykowym
1. Na początku należy dokładnie umyć sznycle, następnie pokroić na małe kawałki i przyprawić: solą,pieprzem i płatkami chili. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. 2. Na łyżce oleju należy podsmażyć przygotowane mięso (do zbielenia). Odstawić. 3. Na pozostałym oleju należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, posypaną oregano, bazylią i pieprzem czosnkowym. Po chwili dodać łyżkę koncentratu. 4. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory z puszki, startą marchew oraz umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić przez ok. 15 min., a następnie zblendować zawartość patelni. Przyprawić, dodać koncentrat, zagotować. Dodać mięso i dusić do miękkości. 5. Podawać z makaronem. Smacznego!