iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Indyk w sosie rodzynkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Indyk jest bardzo smaczny i kremowy w takim wydaniu. Powstałym sosem możemy polewać ziemniaki. Możemy zagęścić mąką.

Indyk w sosie rodzynkowym

Składniki:

Indyk w sosie rodzynkowym

 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 opakowania rodzynek
  • 3 marchewki
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • pół szklanki śmietany 12%
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 korzenie pietruszki
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie rodzynkowym
Pierś indyka kroimy na duże kawałki. Następnie oprószamy pieprzem i solą. Odstawiamy na godzinę. Pietruszkę kroimy w kostkę, a marchewki w talarki. Do rondla przekładamy kawałki mięsa. Następnie zalewamy je wywarem i dodajemy listki laurowe. Gotujemy 20 minut. Dodajemy pietruszki, marchewki. Wrzucamy rodzynki. gotujemy wszystko do miękkości. Zaprawiamy śmietaną. 

Tagi:

indyk