Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Indyk z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. Soczyste, kruche mięso indyka z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Musisz spróbować mojego wyjątkowego, sprawdzonego przepisu, prawdziwe niebo w gębie.

Indyk z pieczarkami

Składniki:

Indyk z pieczarkami

 

  • 400 g fileta indyka
  • 100 g cebuli
  • 500 g pieczarek
  • 150 g wody
  • 1 kostka rosołowa lub bulion
  • 200g śmietany 12%
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Indyk z pieczarkami

I

Indyk z pieczarkami
Przygotowaie pieczarek, przygotowanie mięsa z fileta indyka.

1. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
2. Do cebuli dodaję mięso z indyka, pokrojone w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i smażę około 20 minut, po tym czasie dodaję pieczarki, umyte, pokrojone w plasterki. Podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową lub bulion, musztardę.
3. Śmietanę rozrabiam z skrobią ziemniaczaną i zagęszczam sos. Chwilkę gotuje do momentu zagotowania.

II

4. Danie gotowe, podaję z kopytkami lub kluskami śląskimi.
5. Smacznego.