Sposób przygotowania:
Śląska rolada z modrą kapustą i gumiklyjzami
Prawdziwe rolady śląskie robi się z mięsa wołowego.
Płaty wołowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą.
Boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kiszone pokroić w słupki natomiast cebule po obraniu w kostkę.
Każdy płat delikatnie oprószyć solą i pieprzem mielonym, następnie posmarować musztardą. Na każdym płacie rozłożyć pokrojonej cebuli, położyć po 2 - 3 słupki ogórka, kiełbasy i boczku (jeżeli płaty nie są duże to po 1 słupku).Boki mięsa zwinąć do środka i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną i delikatnie oprószyć mąką pszenną.
W głębszej patelni rozgrzać masło włożyć ciasno rolady i obsmażyć z każdej strony, zalać ciepłą wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Upieczone rolady wyjmujemy, nici odwijamy, a powstały sos zaklepujemy mąką wymieszaną w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z ognia.
Podajemy z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.
Podaje link na gumiklyjzy czyli kluski śląskie ;
https://gotujmy.pl/slaskie-z-dziurka,przepisy-dania-przepis,289176.html a oto link na modro czyli czerwoną kapustę; https://gotujmy.pl/modro-czyli-czerwono-kapusta,przepisy-czerwona-kapusta-zasmazana-przepis,290408.html
Płaty wołowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię spożywczą.
Boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kiszone pokroić w słupki natomiast cebule po obraniu w kostkę.
Każdy płat delikatnie oprószyć solą i pieprzem mielonym, następnie posmarować musztardą. Na każdym płacie rozłożyć pokrojonej cebuli, położyć po 2 - 3 słupki ogórka, kiełbasy i boczku (jeżeli płaty nie są duże to po 1 słupku).Boki mięsa zwinąć do środka i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną i delikatnie oprószyć mąką pszenną.
W głębszej patelni rozgrzać masło włożyć ciasno rolady i obsmażyć z każdej strony, zalać ciepłą wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Upieczone rolady wyjmujemy, nici odwijamy, a powstały sos zaklepujemy mąką wymieszaną w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z ognia.
Podajemy z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi.
Podaje link na gumiklyjzy czyli kluski śląskie ;
https://gotujmy.pl/slaskie-z-dziurka,przepisy-dania-przepis,289176.html a oto link na modro czyli czerwoną kapustę; https://gotujmy.pl/modro-czyli-czerwono-kapusta,przepisy-czerwona-kapusta-zasmazana-przepis,290408.html