motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Indyk z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Indyka marynujemy. Jarzyny smażymy na oleju. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko razem mieszamy.

Indyk z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk z ryżem i warzywami

 

  • 50 dkg fileta z indyka
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 3 łyżki oleju
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • woreczek ryżu
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Indyk z ryżem i warzywami
Pokrojonego indyka dajemy do miski, dajemy cebulkę pokrojoną w piórko, przyprawę do indyka i trzy łyżki oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Obrane jarzyny kroimy w słupki. Jarzyny smażymy na silnie rozgrzanym oleju. Następnie do podsmażonych jarzyn dodajemy zamarynowanego indyka. I smażymy ok. 20 minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze ok. 10 minut.
Indyk z ryżem i warzywami
Etap 1 Do pokrojonego mięsa dodajemy cebulkę, przyprawę i olej
Indyk z ryżem i warzywami
Etap 2 Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w słupki
Indyk z ryżem i warzywami
Etap 3 Przygotowane jarzyny smażymy na rozgrzany oleju
Indyk z ryżem i warzywami
Etap 4 Do jarzyn dodajemy indyka a na końcu ugotowany ryż