Sposób przygotowania:
Potrawka z indyka 3
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry grubości 1 cm i posypałam solą i pieprzem. Oczyściłam i pokroiłam warzywa: cebulę w piórka, papryki w paseczki, kwiat brokuła na małe różyczki, a nóżkę – po obraniu ze stwardniałej skóry – w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam przez 2 minuty cebulę i paprykę, następnie odsunęłam je na bok, a na środku ułożyłam mięso i smażyłam przez 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie dorzuciłam pokrojonego brokuła, całość zalałam bulionem i przyprawiłam czubrycą. Dusiłam pod przykryciem 20 minut. Na koniec rozcieńczyłam w kubeczku śmietanę - mieszając ją z kilkoma łyżkami bulionu spod potrawki - wlałam ją do rondla i zagotowałam. Podałam z ryżem.
edytaha
darmiona
dża