Sposób przygotowania:
Indyk z letnimi warzywami
Pierś opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Każdy kawałek lekko rozklepałam tłuczkiem i oprószyłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w ćwiartki, a każdą ćwiartkę w paseczki. Cukinię umyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. W rondlu rozgrzałam olej. Każdy kawałek mięsa obsmażyłam z obu stron. Do rondla dołożyłam najpierw paprykę i zamrożoną fasolkę, podlałam niewielką ilością wody, a kiedy fasolka zwiotczała, dołożyłam cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w płatkach. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Danie podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kostki bulionowej do makaronu, ryżu i ziemniaków. Sosu nie zagęszczałam, choć można to zrobić
kasiunia.1981
zewa
edytaha
jaNina
edytaha