edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Indyk z letnimi warzywami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pierś z indyka z fasolką szparagową, papryką i cukinią

Indyk z letnimi warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk z letnimi warzywami

 

Sposób przygotowania:

Indyk z letnimi warzywami
Pierś opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Każdy kawałek lekko rozklepałam tłuczkiem i oprószyłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w ćwiartki, a każdą ćwiartkę w paseczki. Cukinię umyłam i pokroiłam w nieduże kawałki. W rondlu rozgrzałam olej. Każdy kawałek mięsa obsmażyłam z obu stron. Do rondla dołożyłam najpierw paprykę i zamrożoną fasolkę, podlałam niewielką ilością wody, a kiedy fasolka zwiotczała, dołożyłam cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w płatkach. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Danie podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kostki bulionowej do makaronu, ryżu i ziemniaków. Sosu nie zagęszczałam, choć można to zrobić
Indyk z letnimi warzywami
Kawałki mięsa obsmażyłam na oleju z obu stron.
Indyk z letnimi warzywami
Do mięsa dodałam najpierw zamrożoną fasolkę i pokrojoną paprykę.
Indyk z letnimi warzywami
Kiedy fasolka zwiotczała, dodałam pozostałe składniki.

Tagi:

cukinia indyk