Sposób przygotowania:
Intrygująca w smaku sałatka na wiosnę
Naszą bazą jest roszponka. Umyj sporą ilość liści, dorzuć kilkanaście czarnych oliwek. Na suchą patelnię wsyp słonecznik i pestki dyni. Ciągle mieszaj, nasiona muszą się ładnie przyrumienić. Na drugiej patelni podsmaż kilka plasterków boczku. Smaż powoli, tak aby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu a boczek zrobił się chrupiący. Surowy seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Na porcję dla dwóch osób wystarczy jedna łodyga. Obierz na cząstki połówkę grejpfruta. Ser pleśniowy pokrój na wąskie paseczki. Ilość sera zależy od Twoich upodobań. Obierz awokado ze skórki. Do sałatki dorzuć pokrojoną połowę owocu. Wszystkie składniki wymieszaj. Delikatnie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z gorącą bagietką i lampką schłodzonego białego wina.