ciotka

ciotka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Irlandzki grzaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Irlandzki odpowiednik rosyjskiej 'percowki' (pieprzowki) - wypity przed snem cudownie leczy wszelkie choroby.

Irlandzki grzaniec

Składniki:

Irlandzki grzaniec

 

  • Proporcje na 1 osobe:
  • Szklaneczka whiskey (tak sie nazywaja wiskacze irlandzkie - whisky tylko u Szkotow!), tj.100-120 ml
  • 6-8 gozdzikow
  • kawalek cynamonu (opcjonalnie)
  • Grubszy plaster cytryny ( jakies 0,5 cm)
  • 1 lyzeczka dowolnego cukru
  • Odrobina wrzacej wody (nie wiecej nizli 50 ml, bo napoj straci moc)

 

Sposób przygotowania:

Irlandzki grzaniec
Szkoly przygotowywania tegoz napoju sa dwie: w garnuszku na ogniu oraz w zaroodpornej szklance z uzyciem wrzatku. Lepszy sposob pierwszy, bowiem mozna od razu przygotowac wieksza ilosc tego napoju. A poza tym tak robi to irlandzki szwagier, a wiec chyba wie, co robi. ;-) W garnuszku podgrzewac wode z cukrem, skorka z tegoz plastra cytryny i gozdzikami i - gdy ktos lubi - kawaleczkiem cynamonu, az do rozpuszczenia sie cukru. Chwile gotowac, by zredukowac plyn, przecedzic. Ponownie podgrzac syrop, do wrzacego syropu wlac whiskey i razem niemalze doprowadzic napoj do wrzenia, ale juz nie zagotowywac. Do typowych polskich szklanek herbacianych (idealne z uszkiem) wrzucic po plasterku cytryny (mozna go dla dekoracji nabic odcedzonymi gozdzikami) i zalac goraca whiskey. Sposob drugi polecaja wszelkie irlandzkie ksiazki kucharskie, ale nie widzialam jeszcze Irlandczyka, co by z jedna samotna szklanka tego grzanca sie babral. Do szklanki wlac whiskey, wsypac cukier, wrzucic plasterek cytryny nabity gozdzikami i zalac odrobina wrzatku. Odstawic na jakas minute do 'naciagniecia'. Efekt tegoz taki, ze albo whiskey jest goraca, ale procenty traci, albo trzyma procenty, ale jest ledwie ciepla - zalezy od ilosci dodanego wrzatku. Polecam z pelnym przekonaniem dobrze sprawdzona metode szwagra: i temperatura, i procenty.