Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Istarski taler - przekąski z Istrii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie, które dostaniesz w każdej konobie, jak Chorwacja długa i szeroka.

Istarski taler - przekąski z Istrii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Istarski taler - przekąski z Istrii

 

  • Główne składniki to:
  • Pršut (suszona szynka w typie parmeńskiej)
  • papryką, pikantna, suszona i podwędzana, pakowana w świńskie żołądki tak, jak polski salceson, w smaku
  • owczy ser z wyspy Pag, najpopularniejszy w Chorwacji ser z gwarancją pochodzenia, (może być oscypek)
  • Domači sir mješani – ser domowej produkcji, z mieszanego mleka krowiego i owczego, półtwardy, kupiony na targu.
  • Warzywa (sałatka) – pomidory, ogórek, papryka, biała cebula i oliwa.

Sposób przygotowania:

Istarski taler - przekąski z Istrii
Pršut (lub inną szynkę suszoną)kupujemy z reguły w plastrach, kulen (salami) również. Ser należy pokroić samemu. Sałatkę przyrządzamy z pokrojonych w plastry pomidorów i ogórków, pokrojonej w piórka białej cebuli i pokrojonej w cienkie paski papryki. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, można dodać świeże liście bazylii) i koniecznie oliwą. Podajemy z białym pieczywem, miseczką oliwy do maczania chleba i białym winem.
Istarski taler - przekąski z Istrii
Pieczywo (przeważnie białe lub kukurydziane) i oliwa to składnik każdego posiłku.
Istarski taler - przekąski z Istrii
Sałatka z takich pomidorów sama w sobie, bez przypraw smakuje idealnie.