Sposób przygotowania:
Jabłeczjnik niebo w gębie
Przygotować składniki na ciasto. Przygotować jabłka, umyć je pod wodą bieżącą, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, prażyć jabłka, włożyć do rondelka, dodać niewielką ilość wody- 1/4 szklanki. Gdy jabłka będą miały postać papki należy dodać cukier, galaretkę cytrynową i cynamon. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przygotować ciasto kruche, w tym celu należy przesiać mąkę,dodać masło, cukier puder, sparzone jaja, proszek do pieczenia i śmietanę, te składniki mieszamy i wyrabiamy z nichkruche ciasto. Następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ciasto w lodówce. Następnie dzielimy ciasto na połowę. Blaszkę prostokątną smarujemy tłuszczem i równomiernie rozprowadzamy na dnie ciasto. Następnie na ciasto wkładamy z galaretką. Na wierzch ścieramy resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych otworach i wykładamy na wierzch jabłek. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.