agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Jabłeczjnik niebo w gębie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłecznik na kruchym cieście z cukrem pudrem

Jabłeczjnik niebo w gębie

Składniki:

Jabłeczjnik niebo w gębie

 

  • śmietana 3 łyżki
  • cukier puder 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa 1 opak
  • jabłka antonówki 1 kg
  • cynamon 1 szczypta
  • jajka 3 szt
  • woda 1/2 szklanki
  • mąka 2,5 szklanki
  • masło 1 kostka

Sposób przygotowania:

Jabłeczjnik niebo w gębie
Przygotować składniki na ciasto. Przygotować jabłka, umyć je pod wodą bieżącą, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, prażyć jabłka, włożyć do rondelka, dodać niewielką ilość wody- 1/4 szklanki. Gdy jabłka będą miały postać papki należy dodać cukier, galaretkę cytrynową i cynamon. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przygotować ciasto kruche, w tym celu należy przesiać mąkę,dodać masło, cukier puder, sparzone jaja, proszek do pieczenia i śmietanę, te składniki mieszamy i wyrabiamy z nichkruche ciasto. Następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ciasto w lodówce. Następnie dzielimy ciasto na połowę. Blaszkę prostokątną smarujemy tłuszczem i równomiernie rozprowadzamy na dnie ciasto. Następnie na ciasto wkładamy z galaretką. Na wierzch ścieramy resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych otworach i wykładamy na wierzch jabłek. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.