Sposób przygotowania:
Domowy jabłecznikKrok 1
Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.
Krok 2
Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo. Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.
Krok 3
Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto, podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm ( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.
Krok 4
Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.
Drugą połowę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki, przełożyłam je na białka z budyniem.
Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja.