katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Jabłecznik na czekoladowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre ciasto z jabłkami i czekoladą. Smaczne i kolorowe ciasto dla gości na stół i do kawki.

Jabłecznik na czekoladowo

Składniki:

Jabłecznik na czekoladowo

 

  • Ciasto:
  • mąka 2 1/2 szk
  • masło albo margaryna 3/4 kostki
  • cukier 1/2 szkl
  • żółtka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

 

  • Dodatki:
  • jabłka ok 8-9 szt
  • czekolada ok 1 1/2 tabliczki
  • cynamon
  • cukier

 

  • Na piankę:
  • białka 4 szt
  • 1/3 szkl cukru
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na czekoladowo
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Większą częścią wykładamy spód przygotowanej dużej blaszki. Mniejszą część odkładamy do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, oprószamy cukrem i cynamonem. Jabłka wykładamy na ciasto i posypujemy kawałkami dość drobno pokrojonej czekolady.

Białka ubijamy na sztywno z cukrami i mąką ziemniaczaną. Pianką zakrywamy jabłka i zasypujemy resztą czekolady i kruszonką z pozostawionego ciasta.

Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.