Sposób przygotowania:
Ciasto jabłecznikCiasto dolna warstwa:
W misce ucierać rękoma: margarynę, mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę.
Gdy masa będzie jednolita to 3/4 masy przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem.
Masa jabłkowa
Jabłka połączyć z odrobiną cukru i opcjonalnie z cynamonem (w zależności od upodobań). Gotową masę jabłkową wyłożyć na ciasto.
Ciasto górna warstwa
Do pozostałej masy ciasta, wbić jajko, wsypać cukier i wlać śmietanę. Wymieszać rękoma. Masa musi być płynna. Gotową masę wlać na jabłka.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni. Ciasto włożyć do nagrzanego i piekarnika i piec około 1h (do zarumienienia). Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika do przestudzenia.
Lukier
Składniki na lukier wymieszać widelcem. Lukier powinien mieć konsystencję płynną, ale gęstą. Gotowy lukier wlać na ciasto i równomiernie posmarować pędzelkiem lub widelcem.