Sposób przygotowania:
Jabłecznik śmietankowy bardzo prosty
mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Śmietany wymieszałam dodając sok i skórkę z cytryny - jeśli macie kwaśną śmietanę to możecie zrezygnować z cytryny. Jabłka obrałam, pokroiłam na ósemki i usunęłam gniazda nasienne.Jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę, tak jak na biszkopt. Miksując dalej masę jajeczną wlałam śmietanę. Gdy połączyła się z jajkami odstawiłam mikser i stopniowo dodawałam mąkę mieszając już łyżką. Kiedy wmieszałam całą wylałam ciasto na blaszkę - 22x33 cm - wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłek wtykając je w ciasto brzuszkami do góry. Ciasto między jabłkami posypałam cukrem perlistym. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 1 godziny - radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po przestudzeniu polałam ciasto lukrem utartym z cukru pudru i kilku łyżeczek gorącego mleka.
zbysiowa
MagdaMM
mela25
Pyza
mela25
Ok , ja jednak ubiję na parze bo mam słaby mikser . Dzięki .
Pyza
emef
Natala1210
justynak223
emef