superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Jabłecznik w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Świetnie smakuje podawany na ciepło z cynamonem

Jabłecznik w kratkę

Składniki:

Jabłecznik w kratkę

 

  • 3 szkalnki mąka tortowa,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 1 szt cukier wanilinowy,
  • 5 szt żółtka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1,5 kostki masło,
  • 1,5 kg jabłka kwaśne,
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik w kratkę
Kruche ciasto :
do miski wsypać 3 szklanki mąki tortowe, 3/4 szklanki cukru, jeden cukier waniliowy, 5 zółtek,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1,5 kostki masła. Zagnieść do uzyskania jednolitej konsysnetcji i wyłożyć blachę
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce. Następnie podsmażamy w garnku z łyzką cukru i odrobiną cynamonu. W międzyczasie podlewamy aby się nie przypaliły.
Uzyskaną masę układamy na kruchym cieście i częsć ciasta kruchego formujemy w paski i układamy na cieście.
Wypiekamy w 180 C około 50 minut