Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniemI

1. Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem z jedną szklanką cukru, dodają stopniowo żółtka.
2. Do miski wsypuję trzy szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło ( jedna kostka), jedną szklankę mleka, oraz ubite jajka. Dokładnie mieszam.
3. Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę wykładam do tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniki 30 minut w 180°C.
II

4. W tym czasie co piecze się ciasto, robię masę, dwie szklanki mleka gotuję, a w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z 5 łyżkami cukru, następnie wlewam do gotującego się mleka cały czas mieszając do chwili uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzę. Połowę kostki masła miksuję z ostudzonym budyniem. Masę wykładam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi krakersami.
III
5. Ciasto chłodzę w lodówce i podaję.
6. Gotowe.
7. Smacznego.