Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znam wiele przepisów na jabłeczniki, jednak przygotowany według tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Robię jego tylko w ten sposób, a moi bliscy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama.

Jabłecznik z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem

I

Jabłecznik z budyniem
Przygotowanie ciasta kruchego, jajka ubijamy z cukrem, łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, masłem, mlekiem i na koniec z obranymi pokrojonymi jabłkami.

1. Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem z jedną szklanką cukru, dodają stopniowo żółtka.
2. Do miski wsypuję trzy szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło ( jedna kostka), jedną szklankę mleka, oraz ubite jajka. Dokładnie mieszam.
3. Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę wykładam do tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniki 30 minut w 180°C.

II

Jabłecznik z budyniem
Przygotowanie masy budyniowej, budynie gotujemy z mlekiem, miksujemy z masłem, wykładamy na ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.

4. W tym czasie co piecze się ciasto, robię masę, dwie szklanki mleka gotuję, a w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z 5 łyżkami cukru, następnie wlewam do gotującego się mleka cały czas mieszając do chwili uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzę. Połowę kostki masła miksuję z ostudzonym budyniem. Masę wykładam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi krakersami.

III

5. Ciasto chłodzę w lodówce i podaję.
6. Gotowe.
7. Smacznego.