Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie, tanie i baaaardzo smaczne... ktokolwiek spróbował to prosił o przepis...

Jabłecznik z budyniem

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania kisielu ananasowego lub cytrynowego
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • mały słoik dżemu truskawkowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem
Z mąki ,margaryny, jajek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie. Drugą część ciasta zamrozić. Surowe ciasto pokłóć widelcem i rozsmarować na nim truskawkowy dżem. Budynie śmietankowe ugotować na mleku i gorące wylać na dżem. Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę lub plasterki, obsypać kisielem w proszku i bułką tartą. Wymieszać i rozłożyć na masie budyniowej. Na masę jabłkową zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone kruche ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 st. C. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.