Sposób przygotowania:
Jabłecznik z ciasta pół kruchego
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier puder, posiekać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 36/21 cm. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem kryształem i cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na posiekanych jabłkach, przekłuć widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni, około 40 minut. Upieczone, ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.