aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Jabłecznik z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne ciasto z jabłkami i masą budyniową, polecam ten przepis wszystkim. Jabłka, a właściwie ich ćwiartki są pyszne.

Jabłecznik z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z kremem budyniowym

 

  • ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g masła.

 

  • krem:
  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • 5 łyżek cukru,
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii.

 

  • dodatkowo:
  • 7 jabłek,
  • 125 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kremem budyniowym
Miękkie masło należy zagnieść z pozostałymi składnikami.Takim ciastem wyłożyć blaszkę, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Gotujemy 3/4 litra mleka, w pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem i wanilią. Dodać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Takie jabłka układać na cieście, zalać je zimnym budyniem. Do rozpuszczonego masła dodać płatki migdałowe. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka, Dodać masło z migdałami. Taką masę wylać na budyń. Piec ok godziny w 180 stopniach. przepis z bloga: http://babeczka.zuzka.pl/2013/10/szarlotka-eweliny-z-budyniem/
Jabłecznik z kremem budyniowym
wyrobionym ciastem wyklejamy blaszkę i schładzamy
Jabłecznik z kremem budyniowym
obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne
Jabłecznik z kremem budyniowym
układamy jabłka na kruchym cieście w blaszce
Jabłecznik z kremem budyniowym
zalewamy zimnym budyniem wczesniej ugotowanym