Sposób przygotowania:
Jabłecznik z kruszonką Kristofe
Rodzynki wkładamy do szklanki i zalewamy Bacardi, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Kruszonkę przygotowujemy z masła,mąki,cukru i odrobiny soli, wszystko łączymy starannie, gotowe ciasto rozrywam rękami na bardzo drobniutkie kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na 2 cm plasterki, bez gniazd z nasionami. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, układamy kolejno pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy cynamonem, wszystko posypujemy równomiernie kruszonką oraz małą ilością brązowego cukru. Wszystko wstawiamy .do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 165 stopni , tak aby kruszonka się zarumieniła. Gotową wykładamy porcjami na talerz i dekorujemy listkiem mięty. SMACZNEGO.
Maria gotuje