KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Jabłecznik z kruszonką Kristofe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Deser na jesienną i nie tylko porę, polecam.

Jabłecznik z kruszonką Kristofe

Składniki:

Jabłecznik z kruszonką Kristofe

 

  • 1,5 kg jabłek,
  • kilka pokruszonych goździków, (2-3 szt.)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/8 szklanka Bacardi,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 120 gramów pszennej mąki,
  • 100 gramów masła,
  • 4-5 łyżek brązowego zmielonego cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • listki mięsty do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kruszonką Kristofe
Rodzynki wkładamy do szklanki i zalewamy Bacardi, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Kruszonkę przygotowujemy z masła,mąki,cukru i odrobiny soli, wszystko łączymy starannie, gotowe ciasto rozrywam rękami na bardzo drobniutkie kawałki. Jabłka obieramy i kroimy na 2 cm plasterki, bez gniazd z nasionami. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, układamy kolejno pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy cynamonem, wszystko posypujemy równomiernie kruszonką oraz małą ilością brązowego cukru. Wszystko wstawiamy .do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 165 stopni , tak aby kruszonka się zarumieniła. Gotową wykładamy porcjami na talerz i dekorujemy listkiem mięty. SMACZNEGO.