iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłecznik z prażonymi jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Niesamowicie proste w przygotowaniu ciasto, ale bardzo smaczne u mnie jest to jedno z tych ciast co pojawia się często w domu.

Jabłecznik z prażonymi jabłkami

Składniki:

Jabłecznik z prażonymi jabłkami

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju

masa jabłkowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki prażonych jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z prażonymi jabłkami
Białka ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej i szklistej bezy.

Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie połączyć je z pianą, następnie dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać olej i wymieszać. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec w temp. 180st około 25 minut.

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić, następnie dodać je do jabłek i dokładnie wymieszać. Ciasto po przestudzeniu przekroić na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, aby całość się dobrze połączyła.

Czekoladę połamać do miseczki, dodać mleko i rozpuścić na garnku z gorącą wodą do płynnej czekolady dodać adwokat i po wymieszaniu polać ciasto, dodatkowo można posypać dowolną posypką.

Ciasto odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. 

ETAP 1:

10 dag białej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka adwokata


Tagi:

ciasto jabłka