Sposób przygotowania:
Jabłecznik z cynamonem na kruchym cieście
Do misy wsypałam przesianą mąkę. Dodałam proszek do pieczenia . Wbiłam jajo i cztery żółtka. Dodałam margarynę posiekaną w kostkę i śmietanę. Włączyłam mikser i na najmniejszych obrotach przez 10 minut miksowałam. Blaszkę prostokątną wysmarowałam margaryną. Wyjęłam ciasto z misy i podzieliłam na 3 części. Dwie części poszły do blaszki . Jabłka obrałam wycięłam środki i starłam. Odcisnęłam z soku i prażyłam w garnku z cukrem i cynamonem przez 30 minut. Wyłożyłam ostudzone jabłka na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i pokroiłam w paski które położyłam na skos na jabłkach. Ciasto wstawiłam do pieca. Piekłam 50 minut w 170 stopniach . Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
zbysiowa
lalunia
Ja też zwłaszcza od razu takie gorące jeszcze :)