Sposób przygotowania:
Szarlotka tradycyjnaETAP 1:
Na stolnice przesiewam mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję margarynę siekam nożem.
ETAP 2:
Do kruszonki dodaję wymieszane ze sobą żółtka jajko i śmietanę. Mieszam na początku nożem następnie zagniatam ciasto.
ETAP 3:
Wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części, wkładam do lodówki na około godzinę.
ETAP 4:
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z cukrem i cynamonem. Połowę ciasta wałkuję i przekładam na wyłożoną papierem dużą blachę. Wykładam starte jabłka. Przykrywam pozostałym rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem. Ciasto piekę w 180 stopniach przez godzinę. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.