Sposób przygotowania:
Kakaowa szarlotka sypanaETAP 1:
Masło włożyć do zamrażarki na godzinę.
Mąkę przesiać i wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami, tj kaszą, cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
ETAP 2:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem, jeżeli jabłka są kwaśne.
ETAP 3:
Formę (20x20) wysmarować masłem. Wysypać na dno 1/3 suchych składników, rozłożyć połowę jabłek, 1/3 suchych składników, jabłka i resztę suchych składników.
ETAP 4:
Jak już wszystko jest równomiernie usypane, na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, zmrożone masło. Zimne masło można też ustrugać nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1 godz.
Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów.
Smacznego :)