SUPERPRZEPIS

Kakaowa szarlotka sypana

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kakaowa szarlotka sypana Więcej zdjęć (3)

Szarlotka, której ciasta się nie zagniata, ani nie wyrabia. Składniki suche są sypane na przemian z jabłkami i stąd nazwa - szarlotka sypana. Nie ma obawy, że się coś nie upiecze, bo suche składniki pobiorą wilgoć z jabłek i masła.

Składniki:

Kakaowa szarlotka sypana

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa szarlotka sypana

ETAP 1:

Kakaowa szarlotka sypana
Suche składniki wymieszać w miseczce i podzielić na 3 części.

Masło włożyć do zamrażarki na godzinę.
Mąkę przesiać i wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami, tj kaszą, cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia.

ETAP 2:

Kakaowa szarlotka sypana
Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem, jeżeli jabłka są kwaśne.

ETAP 3:

Kakaowa szarlotka sypana
Część suchych składników wysypać na warstwę jabłek.

Formę (20x20) wysmarować masłem. Wysypać na dno 1/3 suchych składników, rozłożyć połowę jabłek, 1/3 suchych składników, jabłka i resztę suchych składników.

ETAP 4:

Kakaowa szarlotka sypana
Na wierzchu zetrzeć zmrożone masło.

Jak już wszystko jest równomiernie usypane, na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, zmrożone masło. Zimne masło można też ustrugać nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1 godz.

Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów.

Smacznego :)