lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jabłecznik z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wyszło delikatne jaśniutkie i pyszne . Jabłuszka pachniały , a rodzynki dodały im słodkości .

Jabłecznik z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z rodzynkami

 

  • 6 jaj
  • 3, 5 szklanki mąki
  • margaryna 350 gram
  • śmietana 18% 150 gram
  • cukier 250
  • 4 jabłka
  • rodzynki golden bold suszona 100 gram
  • rodzynki golden jumbo 100 gram

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z rodzynkami
Ubijamy jaja z cukrem na puch. Masa robi się puszysta . Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . Rozpuszczamy margarynę i studzimy . Dodajemy na przemian margarynę i śmietanę. Miksujemy nadal. Smarujemy blaszkę margaryna i posypujemy bułka tartą. Przekładamy prawie całe ciasto do blaszki. Obrane jabłka i pokrojone w plasterki dosyć ciasno układam na cieście. Posypuje dwoma rodzajami rodzynek. Pozostałym ciastem smaruje jabłuszka z rodzynkami . Tak zakrywam wszystko Piekę 60 minut w 170 stopniach. Blaszkę mam większą wiec więcej składników potrzebujemy . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jabłecznik z rodzynkami
Smarujemy blaszkę margaryna i posypujemy bułka tartą. Przekładamy prawie całe ciasto do blaszki.
Jabłecznik z rodzynkami
Obrane jabłka i pokrojone w plasterki dosyć ciasno układam na cieście.
Jabłecznik z rodzynkami
Posypuje dwoma rodzajami rodzynek sa większe od naszych polskich :)
Jabłecznik z rodzynkami
Pozostałym ciastem smaruje jabłuszka z rodzynkami . Tak zakrywam wszystko Piekę 60 minut w 170 stopniach.