Sposób przygotowania:
Jabłecznik z migdałami i rodzynkami
Jabłka myję, a następnie obieram je ze skórki. Obrane jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach, po czym wyciskam sok z cytryny i łączę go z jabłkami. Połowę cukru odkładam, a resztę ucieram z masłem i żółtkami, następnie dodaję mleko oraz przesianą mąkę pszenną, połączoną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki ucieram za pomocą miksera, po czym wylewam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układam starte jabłka, posypuję je rodzynkami połączonymi z pozostałym cukrem oraz płatkami migdałów i cynamonem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C i piekę je przez 30 minut. Białka ubijam na sztywno za pomocą miksera i po wyjęciu ciasta nakładam je na wierzch. Po czym ponownie wstawiam ciasto do piekarnika na 20 minut.