Sposób przygotowania:
Jabłecznik z kruszonką
Mąkę przesiać do miski wraz z solą, zrobić dołek i we wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać resztę cukru, stopione i przestudzone masło oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować na posmarowanej blaszce. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruszonkę. Jabłka wykładamy na ciasto układając plasterki jabłek tak aby zachodziły częściowo na siebie. Posypujemy kruszonką i sparzonymi rodzynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut. SMACZNEGO!
weranda
ewa19614
wygląd ma ładny ,ale coś mizernie tych jabłuszek !