misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Jabłka do niczego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka przykryte pierzynką z ciasta zasmakują każdemu

Jabłka do niczego

Składniki:

Jabłka do niczego

 

  • 5 średnik jabłek
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 5 łyżek mąki
  • dodatkowo masło do formy

Sposób przygotowania:

Jabłka do niczego
Obrane jabłka pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne lub blaszkę posmarować niewielką ilością masła i ułożyć jabłka. Plasterki powinny nieco na siebie zachodzić.Jabłka posypać cukrem waniliowym. Jajka wbić do miski i ubić z cukrem. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Polać jabłka ciastem. Piec 30 minut w temp. około 170 C. Wierzch ciasta musi się ładnie przyrumienić. Ciasto można podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Również na zimno smakuje dobrze. Smacznego!! Ciasto powstało w sumie przez przypadek. Co innego było w planach, co innego wychodziło w trakcie. Wyciągając je z piekarnika stwierdziłam, że wyszły mi te jabłka takie do niczego. I tak już u mnie w domu dzieci na to ciasto mówią.