Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Jabłka faszerowane mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka faszerowane mięsem idealne na obiad lub podwieczorek. W wersji 3xbez bez dodatku sera żółtego :)

Jabłka faszerowane mięsem mielonym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jabłka faszerowane mięsem mielonym

 

  • jabłka 6 dużych sztuk
  • cebula 1 duża czosnkowa
  • boczek wędzony 150 gram
  • mięso 500 gram wołowo-wieprzowego
  • natka pietruszki 1 garść
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny mielony
  • ser żółty 6 plasterków

Sposób przygotowania:

Jabłka faszerowane mięsem mielonym
Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na patelni. Poczekać aż się trochę podsmaży i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę.

Maszynką zmielić mięso , dodać na patelnię i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Jabłkom odciąć kapelusze, wydrążyć środek. W środek włożyć farsz, przykryć kapeluszem. Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i zawinąć folią aluminiową.

Piec około 30minut, po tym czasie zdjąć folię, a pod kapelusz włożyć plasterek sera żółtego. Piec jeszcze kilka minut aż ser się roztopi. Podawać na ciepło.
Jabłka faszerowane mięsem mielonym
Jabłka faszerowane mięsem mielonym z piekarnika
Jabłka faszerowane mięsem mielonym
Jabłka faszerowane mięsem mielonym z piekarnika
Jabłka faszerowane mięsem mielonym
Boczek podsmażony w kosteczkę z cebulką :)
Jabłka faszerowane mięsem mielonym
Boczek z cebulką z dodatkiem mięsa mielonego
Jabłka faszerowane mięsem mielonym
Garsz doprawiony z dodatkiem pietruszki
Jabłka faszerowane mięsem mielonym

Tagi:

danie