SUPERPRZEPIS

Grochówka na kościach z mięsem

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Grochówka na kościach z mięsem Więcej zdjęć (5)

Pyszna i pożywna zupa grochowa, idealna na obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem chrupiącego mięsa i boczku.

Składniki:

Grochówka na kościach z mięsem

 

  • 1 szklanka grochu łuskanego połówki
  • 6 kostek wraz z mięsem odciętych od plastrów schabu
  • ( od kości odcięłam słoninkę a potem
  • kawałki schabu, z których zrobiłam schabowe a ze słoniny smalec )
  • 1 duża marchewka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży pasternak
  • 3 listki laurowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • suszona natka pietruszki
  • suszony lubczyk
  • 6 plastrów boczku
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Grochówka na kościach z mięsem
Do większego garnka wlać wodę, włożyć kości z mięsem, cebulę, marchew, pasternak, liście laurowe, łodygi selera naciowego. Zagotować i zmniejszyć ogien.

Gotować rosół na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Groch zalać wodą, opłukać, odcedzić z wody.

Z rosołu wyciągnąć warzywa i kości z mięsem. Rosół przecedzić.

Do czystego rosołu wrzucić groch, gotować, gdy będzie prawie miękki dodać pokrojoną marchew z rosołu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac przyprawy ( lubczyk, majeranek, tymianek, suszoną natkę pietruszki) .

Zupę gotować do momentu aż ziemniaki i groch będa bardzo miękkie, wrecz rozgotowane.

W miedzy czasie oddzielić kawałki mięsa od kości, plasterki boczku pokroic.

Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić boczek i mięso, zrumienić. Dodać do grochówki.

Zupę podawać z pieczywem i ewentualnie kleksem śmietany :)
Grochówka na kościach z mięsem
Ze składników ugotować najpierw rosół wraz z listkami laurowymi
Grochówka na kościach z mięsem
polówki grochu opłukać, odcedzić z wody
Grochówka na kościach z mięsem
mięso z kości i boczek zrumienić na łyżce smalcu
Grochówka na kościach z mięsem
Przysmażony, zrumieniony boczek z mięsem dodać do grochówki