Sposób przygotowania:
Grochówka na kościach z mięsem
Do większego garnka wlać wodę, włożyć kości z mięsem, cebulę, marchew, pasternak, liście laurowe, łodygi selera naciowego. Zagotować i zmniejszyć ogien.
Gotować rosół na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Groch zalać wodą, opłukać, odcedzić z wody.
Z rosołu wyciągnąć warzywa i kości z mięsem. Rosół przecedzić.
Do czystego rosołu wrzucić groch, gotować, gdy będzie prawie miękki dodać pokrojoną marchew z rosołu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac przyprawy ( lubczyk, majeranek, tymianek, suszoną natkę pietruszki) .
Zupę gotować do momentu aż ziemniaki i groch będa bardzo miękkie, wrecz rozgotowane.
W miedzy czasie oddzielić kawałki mięsa od kości, plasterki boczku pokroic.
Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić boczek i mięso, zrumienić. Dodać do grochówki.
Zupę podawać z pieczywem i ewentualnie kleksem śmietany :)
Gotować rosół na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Groch zalać wodą, opłukać, odcedzić z wody.
Z rosołu wyciągnąć warzywa i kości z mięsem. Rosół przecedzić.
Do czystego rosołu wrzucić groch, gotować, gdy będzie prawie miękki dodać pokrojoną marchew z rosołu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac przyprawy ( lubczyk, majeranek, tymianek, suszoną natkę pietruszki) .
Zupę gotować do momentu aż ziemniaki i groch będa bardzo miękkie, wrecz rozgotowane.
W miedzy czasie oddzielić kawałki mięsa od kości, plasterki boczku pokroic.
Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić boczek i mięso, zrumienić. Dodać do grochówki.
Zupę podawać z pieczywem i ewentualnie kleksem śmietany :)