jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 473]

Jabłka pieczone na deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 300
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały deser z pieczonych jabłek na jesienne dni, kiedy jest sezon i wybór różnego rodzaju jabłek.

Jabłka pieczone na deser Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłka pieczone na deser

 

  • jabłka 4 szt.
  • orzechy włoskie 1/2 szklanki
  • cynamon do smaku 1/2 łyżeczki
  • rodzynki 2-3 łyżki
  • dżem truskawkowy lub malinowy 1 słoiczek 200 g
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone na deser
Jabłka wybieramy piękne zdrowe, myjemy osuszamy. Wydrążamy środki tak aby nie przebić na drugą stronę. Orzechy włoskie kroimy na drobno i mieszamy z dżemem i cynamonem, rodzynkami. Wypełnić jabłka przygotowanym dżemem z orzechami i na wierzch można położyć większy kawałek orzecha.

Przełożyć jabłka wypełnione do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową. Włożyć do piekarnika i piec w 190 stopniach 10 minut.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
Jabłka  pieczone na deser
Jałka wybrać ładne i zdrowe, umyć i wydrążyć środki
Jabłka  pieczone na deser
Jabłka wypełnić dżemem wymiesznym z cynamonem,rodzynkami i orzechami
Jabłka  pieczone na deser
Wstawić do piekarnika i na wierzch położyć kawałek orzecha
Jabłka  pieczone na deser
Jabłka przygotowane przełożyć do naczynia żarodpornego lu na flaszkę i piec 1 90 stopniach 10 miut
Jabłka  pieczone na deser
Gotowe jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i smacznego