Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Jabłka pieczone w sosie wiśniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Deser dla każdego na majowe dni.

Jabłka pieczone w sosie wiśniowym

Składniki:

Jabłka pieczone w sosie wiśniowym

 

 

  • składniki na sos wiśniowy:
  • 0,5 kg wiśni, mrożonych
  • 1 łyżka stołowa margaryny
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone w sosie wiśniowym
Należy umyć jabłka, osuszyć. Naczynie żaroodpornym posmarować margaryną po czym całe jabłka ułożyć koło siebie. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 C. Następnie w garnuszku przygotowujemy sos wiśniowy do pieczonych jabłek. Miksujemy w mikserze wiśnie ze śmietaną, cukrem, margaryną na gładką masę. Gotowym sosem z wiśni polewamy ostudzone jabłka i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.