luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Przepisy z frytkownicą ActiFry

Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Podudzia z grzybami mun, pieczone w ActiFry.

Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą

 

  • 6 szt podudzi z kurczaka
  • 30 g grzybów mun
  • garść grzybów leśnych suszonych
  • 1 łyżka sosu sojowo grzybowego
  • 1 łyżeczka przypraw chińskich
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 2 marchewki
  • kawałek pora biała część
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szkl bulionu

 

  • ryż
  • surówka z kapusty pekińskiej

 

 

Sposób przygotowania:

Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą
Podudzia wypłukać, osuszyć i ostrym nożem do filetowania wyciąć ze środka kości.Przygotować nadzienie. Grzyby mun razem z grzybami leśnymi ugotować ok 15 min.Odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby pokroić w paseczki dodać kaszę, jajko i doprawić przyprawą chińską oraz sosem sojowym, solą pieprzem i imbirem. Wymieszać i nadziać nadzieniem wszystkie podudzia, spiąć jedną lub dwiema wykałaczkami.Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć nadziane podudzia. Marchewkę obrać i pokroić w ukośne plasterki. Por również w ukośne plasterki. Dodać do podudzi. Posypać przyprawą chińską, dodać łyżkę oleju i pół szkl bulionu. W razie gdyby wczesniej zostało nam troszkę nadzienia to też dodać. Ustawić minutnik frytownicy na 35 min. W międzyczasie podlać mięso bulionem jeszcze dwa razy.Upieczone podudzia podać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej, pora, jabłka i marchewki. Dodatkowo podać słodko kwaśny sos chiński.
Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą
Etap 1
Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą
Do naczynia frytownicy ActiFry włożyć nadziane podudzia.
Podudzia nadziewane grzybami mun i kaszą
Upieczone podudzia podać z ryżem i surówką z kapusty.