Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Jabłka pieczone z rodzynkami pod pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam dziś na deser jabłuszka - aromatyczne i słodziutkie pod pianką z białka.

Jabłka pieczone z rodzynkami pod pianką

Składniki:

Jabłka pieczone z rodzynkami pod pianką

 

  • 2 -3 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta przyprawy do grzańca
  • garść rodzynek (można zastąpić świeżymi winogronami)
  • 2 białka

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z rodzynkami pod pianką
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka i pokroić na ćwiartki. 2. Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Po wierzchu posypać rodzynkami i przyprawą do grzańca (ewentualnie szczypta cynamonu, imbiru, gałki muszk.) 3. Ubić pianę z białek dodając pod koniec cukier i cukier wanilinowy. Włączyć piekarnik na 220'C. 4. Pianę położyć na jabłka i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180'C i piec jeszcze ok. 15 minut. Podawać gorące, smacznego :)