Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

Jabłka pod kruchym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo smaczna do kawy lub herbaty

Jabłka pod kruchym

Składniki:

Jabłka pod kruchym

 

  • CIASTO
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kruchym
Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.