xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Plasterki jabłka smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetna alternatywa dla wszem znanym placuszkom z jabłuszkiem, tu całe plasterki jabłka obtaczane w cieście i smażone jak tradycyjne placuszki. Sprawdzą się również dla niejadka ;-)

Plasterki jabłka smażone w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Plasterki jabłka smażone w cieście

 

Sposób przygotowania:

Plasterki jabłka smażone w cieście
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cynamonem, szczyptą soli i cukrem pudrem - wymieszaj. W osobnej misce połącz mleko, olej i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Odstaw. Jabłka obierz, pokrój w dość grube plasterki, następnie wykrój gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej. Plasterki jabłka mocz w cieście, następnie kładź na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Plasterki jabłka smażone w cieście
Składniki suche i mokre łączymy w osobnych naczyniach
Plasterki jabłka smażone w cieście
Wszystko łączymy razem rózgą lub mikserem
Plasterki jabłka smażone w cieście
Jabłka obieramy
Plasterki jabłka smażone w cieście
Jabłka kroimy na dość grube plastry i usuwamy gniazda nasienne