WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1240]

Jabłka smażone z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka smażone z morelami z dodatkiem cynamonu i kisielu cytrynowego. Doskonałe do chleba, tostow, deserów, naleśników itp.

Jabłka smażone z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka smażone z morelami

 

  • 3 jabłka
  • 6 moreli
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

Jabłka smażone z morelami

ETAP 1:

Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka. Morele umyć, wyjąć pestki i również pokroić w drobną kostkę. Dodać do jabłek. Wsypać cukier. Podlać sokiem jabłkowym i smażyć aż owoce zrobią się miękkie. Wsypać cynamon i wymieszać.

Kisiel rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do garnka. Wymieszać aż zgęstnieje i zdjąć z ognia.

Podawać na gorąco lub na zimno jako deser, dodatek do jogurtu, naleśników czy jako nadzienie do ciast, ciastek, rogalików.

Jabłka smażone z morelami
Jabłka z morelami po usmażeniu i schłodzeniu
Jabłka smażone z morelami
Owoce pokrojone i zasypane w garnku cukrem
Jabłka smażone z morelami
Pokrojone w kostkę morele dodane do jabłek.
Jabłka smażone z morelami
Jabłka pokrojone w drobną kostę wrzucone do garnka