zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Serniczek na zimno z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Torcik za zimno z serem i jak przystało ostatnimi czasy z polskimi, soczystymi jabłkami . Wyszło pysznie , polecam !

Serniczek na zimno z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek na zimno z jabłkami

 

  • okrągłe biszkopty ( mała paczka) lub gotowy blat biszkoptowy
  • 4 jabłka
  • 3 galaretki agrestowe + 650 ml wody
  • wiaderko sera mielonego (0,5 kg)
  • 3 serki waniliowe ( 3 x 150 g )
  • 3 galaretki cytrynowe + 250 ml wody
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • Cukier puder wg smaku ( około 4 łyżki)

 

Sposób przygotowania:

Serniczek na zimno z jabłkami
Przygotowuję tortownicę ( 28 cm) Jej dno wykładam biszkoptami. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 650 ml gorącej , wylewam po łyżce na każdego biszkopta.Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Łączę z agrestową galaretką. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w szklance gorącej wody (250 ml ) zostawiam aby całkiem ostygła. Ser mielony miksuję, wlewam powoli zimną galaretkę cytrynową i serki waniliowe . Masę wykładam na biszkopty , na masę serową wylewam jabłka w galarecie i wkładam do lodówki w celu stężenia. Kremówkę ubijam z cukrem dodając usztywniacz , wykładam na zastygnięty torcik, dekoruję różnokolorowymi posypkami. Wstawiam ponownie do lodówki aby porządnie zastygły warstwy.
Serniczek na zimno z jabłkami
Przygotowuję tortownicę ( 28 cm) Jej dno wykładam biszkoptami.
Serniczek na zimno z jabłkami
Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Łączę z agrestową galaretką.
Serniczek na zimno z jabłkami
Ser mielony miksuję, wlewam powoli zimną galaretkę cytrynową i serki waniliowe
Serniczek na zimno z jabłkami
Kremówkę ubijam z cukrem dodając usztywniacz , wykładam na zastygnięty torcik, dekoruję różnokolorowymi posypkami.