marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jabłka w kokosie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłka umyć,obrać,przekroić,usunąć gniazda nasienne i pokroić na grube plasterki.Z pozostałych składników ubić ciasto,zanurzać owoce.Smażyć.

Jabłka w kokosie.

Składniki:

Jabłka w kokosie.

 

  • (na 4 porcje):
  • 4 jabłka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • szklanka wody gazowanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 dag.wiórków kokosowych,
  • łyżeczka cukru,
  • cynamon,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Jabłka w kokosie.
Jabłka umyć,obrać,przekroić,usunąć gniazda nasienne i ogonki.Po-
-kroić na grube plasterki.Do mąki dodać żółtka jajek,szczyptę soli,
cukier i tyle wody mineralnej,aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta,lekko wymieszać.Plasterki jabłek obtaczać najpierw w cukrze zmieszanym z cynamonem,potem w cieście,a na koniec posypać wiórkami kokosowymi.Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.Podawać na ciepło z dżemem,np.malinowym.