marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Jabłka w pelerynie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Jabłka w pelerynie

Składniki:

Jabłka w pelerynie

 

  • 20 dag schłodzonego ciasta strudlowego
  • 4 duże jabłka odmiany Jonatan
  • 10 dag mieszanki owoców kandyzowanych
  • 3 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki rumu
  • 1 jajko
  • 2 dag cukru
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w pelerynie
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykroić z niego 4 duże kwadraty. Rodzynki oraz posiekane owoce kandyzowane namoczyć w rumie (przynajmniej na 1 godz.). Umyte jabłka wytrzeć do sucha i usunąć z nich gniazda nasienne. Rodzynki i owoce kandyzowane osaczyć z rumu, wymieszać z cukrem. Otrzymaną masą nafaszerować jabłka i położyć na kwadracie ciasta. Brzegi ciasta posmarować trochę dżemem, złożyć je w kształt węzełka i mocno pozaciskać. Tak przygotowane jabłka ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 30 minut. Smacznego