Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkamiETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
W misie miksera utrzeć do białości jajka z resztą cukru. Wlać spieniony zaczyn i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z kakao i solą, po czym wsypać do mieszanki jajecznej. Ciasto zmiksować i na końcu wlać rozpuszczone przestudzone masło.
Wlać do formy o średnicy 23 cm z papierem do pieczenia na dnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
ETAP 2:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 35 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ścięłam też dość mocno wyrośniętą "górkę", ale nie jest to koniecznością.
ETAP 3:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
ETAP 4:
Masę wystudzić i kiedy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto drożdżowe.
W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi. Smacznego :)
mocsłodkości