msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Jabłka z żurawiną i malinami na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podczas urodzaju jabłek papierówek z mojego ogródka ma miejsce mnóstwo eksperymentów z ich udziałem.Ten jest rewelacyjny. Polecam!

Jabłka z żurawiną i malinami na zimę

Składniki:

Jabłka z żurawiną i malinami na zimę

 

  • ok.20 średniej wielkości jabłek papierówek
  • 10 dag żurawiny z z cukrem trzcinowym
  • ok.15-20 malin
  • cukier do smaku wg. uznania -ok.0,5 szklanki u mnie

Sposób przygotowania:

Jabłka z żurawiną i malinami na zimę
Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki .Włożyłam je do rondla z grubym dnem,wlałam łyżkę wody i na małym ogniu podgrzewałam,aż puściły trochę soku.Wsypałam żurawinę i maliny i cały czas gotowałam co chwilę mieszając. Dosypałam cukru ,wymieszałam i tak długo razem gotowałam,aż jabłka częściowo się rozpadły a częściowo były szkliste. Gorącą masą napełniłam słoiki,dobrze zakręciłam i ustawiłam do góry dnem na ok.pół godziny. Z tej porcji wyszły dwa słoiki.Jeden ok.330 ml a drugi chyba ok.700 ml (do szarlotki). Kolor i smak jest wyborny polecam!