PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Jabłkowa gwiazda

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oryginalnie wyglądające, przepyszne ciasto na Boże Narodzenie, oraz na inne okazje.

Jabłkowa gwiazda

Składniki:

Jabłkowa gwiazda

 

  • Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 4 jajka
  • 325 g mąki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Masa:
  • 1 Budyń o smaku waniliowym Dr. Oetkera
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • 2 jabłka
  • 25 g cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej

Sposób przygotowania:

Jabłkowa gwiazda
Sposób przygotowania: Połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera. Jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o średnicy 24 cm, wykleić brzeg do wysokości ok. 2 cm. Ugotować budyń na śmietanie dodając dwie łyżki cukru. Tak przygotowaną masę wyłożyć na cieście i przykryć drugą częścią ciasta. Na powierzchni ciasta wykonać nacięcia w kształcie gwiazdy. Pokroić jabłka w kostkę i wypełnić nimi wnętrze gwiazdy. Jabłka lekko wdusić. Piec ok. 70 minut. Piekarnik gazowy: temperatura 160º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 180º C (powinien być podgrzany) Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą brzoskwiniową. Powierzchnię ciasta wokół gwiazdy posypać cukrem pudrem.