Sposób przygotowania:
Jabłkowa gwiazda
Sposób przygotowania: Połączyć wszystkie składniki przy pomocy miksera. Jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o średnicy 24 cm, wykleić brzeg do wysokości ok. 2 cm. Ugotować budyń na śmietanie dodając dwie łyżki cukru. Tak przygotowaną masę wyłożyć na cieście i przykryć drugą częścią ciasta. Na powierzchni ciasta wykonać nacięcia w kształcie gwiazdy. Pokroić jabłka w kostkę i wypełnić nimi wnętrze gwiazdy. Jabłka lekko wdusić. Piec ok. 70 minut. Piekarnik gazowy: temperatura 160º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 180º C (powinien być podgrzany) Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować podgrzaną, przetartą konfiturą brzoskwiniową. Powierzchnię ciasta wokół gwiazdy posypać cukrem pudrem.
Magdusia1312
elutka
Bahus