edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jabłkowe ciasto bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto upiekłam w oparciu o przepis Iwy nieco go modyfikując

Jabłkowe ciasto bez jajek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowe ciasto bez jajek

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 średnie jabłko
  • pół szklanki mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • kilka kropli zapachu cytrynowego
  • kolorowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Jabłkowe ciasto bez jajek
Blaszkę o wymiarach ok. 20x23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem. Do miseczki przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier, zapach cytrynowy i mleko. Wymieszałam dobrze łyżką. Jabłko umyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w drobniutką kostkę, dość obficie polałam sokiem z cytryny. Dodałam do ciasta i wymieszałam. Masę wyłożyłam do blaszki, wyrównałam powierzchnię i posypałam kolorową posypką. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ciasto spodem do góry i zdjęłam papier, a następnie ponownie odwróciłam i wystudziłam na kratce kuchennej. Pokroiłam w prostokąty. Ciasteczka najlepiej smakują kiedy są świeże.
Jabłkowe ciasto bez jajek
Pokrojone i polane sokiem z cytryny jabłuszka wsypałam do ciasta.
Jabłkowe ciasto bez jajek
Ciasto przełożyłam do blaszki i posypałam powierzchnię kolorową posypką.
Jabłkowe ciasto bez jajek
Tak wygląda ciasto po wyjęciu z piekarnika.