Sposób przygotowania:
Jabłkowe kwiatuszki z cynamonemETAP 1:
Jabłka umyłam, obrałam, pozbawiłam gniazda nasiennego i pokroiłam w plastry grubości 1 cm.
Cukier cynamonowy:
Cukier wymieszałam z cynamonem.
Ciasto:
Mąkę przesiałam do miski, dodałam pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto rękoma zagniotłam i wyrobiłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i pokroiłam w paski o szerokości 1 cm.
ETAP 4:
Paskami ciasta owinęłam plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyłam na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam cukrem cynamonowym.
ETAP 5:
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 20-25 minut.
SylaUla