SUPERPRZEPIS

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem Więcej zdjęć (3)

Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców.

Składniki:

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem

 

 

  • 8 jabłek
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
  • olej do wysmarowania formy

 

  • Cukier cynamonowy:
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem

ETAP 1:

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem
jabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry i wydrążyć środek t

Jabłka umyłam, obrałam, pozbawiłam gniazda nasiennego i pokroiłam w plastry grubości 1 cm.

Cukier cynamonowy:

Cukier wymieszałam z cynamonem.

Ciasto:

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem
składniki przełożyć do miski i zagnieść na jednolite ciasto

Mąkę przesiałam do miski, dodałam pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto rękoma zagniotłam i wyrobiłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i pokroiłam w paski o szerokości 1 cm.

ETAP 4:

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem

Paskami ciasta owinęłam plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyłam na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam cukrem cynamonowym.

ETAP 5:

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 20-25 minut.