Sposób przygotowania:
Jabłkowe oponki
Masło roztapiamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i przestudzoną Kasię . Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy pod przykryciem na ok 1,5 godziny. Jabłka obieramy, kroimy w krążki o grubości 5-7 mm, usuwamy gniazda nasienne. Posypujemy pokrojone jabłka cynamonem. W rondlu rozgrzewamy olej, Plastry jabłek zanurzamy w cieście, lekko osączamy i kładziemy na gorący głęboki olej. Smażymy po ok 1,5 -2 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Osączamy z tłuszczu na kuchennym posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu - na ciepło
iwi69
Termar
Ja też robię oponki z serem a nawet pączki z serem.
Ale takie jabłkowe oponki robię dla wnuków, a przy okazji zjadają je i dorośli członkowie rodziny.
Natala1210