Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jabłkowe oponki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny deserek lub drugie śniadanie nie tylko dla milusińskich

Jabłkowe oponki

Składniki:

Jabłkowe oponki

 

  • mąka - 2,5 szklanki
  • jajka - 3 - 4 szt ( w zależności od ich wagi)
  • cukier puder - 5 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 1,5 szklanki
  • masło lub margaryna - 1/2 kostki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • jabłka - 7 - 8 szt
  • cukier puder - do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe oponki
Masło roztapiamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i przestudzoną Kasię . Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy pod przykryciem na ok 1,5 godziny. Jabłka obieramy, kroimy w krążki o grubości 5-7 mm, usuwamy gniazda nasienne. Posypujemy pokrojone jabłka cynamonem. W rondlu rozgrzewamy olej, Plastry jabłek zanurzamy w cieście, lekko osączamy i kładziemy na gorący głęboki olej. Smażymy po ok 1,5 -2 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Osączamy z tłuszczu na kuchennym posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu - na ciepło